2. Geleneksel Pasta Yarışmamız Ankara, Eskişehir, İzmir, Konya, Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Adana ve Trabzon Olgunlaşma Enstitülerinin katılımıyla gerçekleşti.
Geçtiğimiz yıl yerel düzeyde “Tart, Tartolet, Kiş” temasıyla gerçekleştirdiğimiz pasta yarışmamızı bu yıl ulusal düzeye taşıdık. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı bulunan dokuz Olgunlaşma Enstitüsünün katılımıyla gerçekleşen yarışmamızın bu yılki teması “Anadolu Tadıyla, Olgunlaşma Farkıyla Kruvasan”. Yarışmaya katılan her il kendi yöresine özgü bir lezzeti kruvasanın tadıyla birleştirdi. Elde ettikleri farklı lezzetleri birbirinden güzel sunumlarla jürinin beğenisine sundular.
Sayın Valimiz ve Ortahisar Kaymakamımız etkinliğimizi onurlandırdılar. Valimiz yaptığı konuşmada “Bugün burada Türkiye’nin zenginliğini, birikimini, kültürünü yaşıyoruz ve misafirperverliğimizin en güzel örneğini görüyoruz. Olgunlaşma enstitülerimiz, yaygın eğitim ve bakanlığımız çok önemli güzel çalışmalar yapıyor. Trabzon ilimizde de hem Olgunlaşma Enstitümüzü, hem de Halk Eğitim Merkezimizi, faaliyetlerini arttırarak daha geniş kitlelere yayma, yöresel ürünlerimizi ve el sanatlarımızı geliştirme konusunda teşvik ediyoruz. Dokuz ilimizin buraya gelmesi ve kültürel zenginliğimizi paylaşması çok anlamlı. Bunun sonucunda güzel lezzetler ortaya çıkacaktır. Kültür, sanat ve turizm kenti Trabzon’un ortaya çıkan bu güzelliklerden, farklı yöresel lezzetlerden en üst düzeyde yararlanacağımıza inanıyorum” dedi.
Jürimiz Türkiye’nin çok değerli isimlerinden oluştu. M.Vasfi PAKMAN (Türkiye Lezzet Hareketi Platformu Kurucu Başkanı), Esat ÖZATA (Beykent Üniversitesi Aşçılık Bölüm Başkanı, AŞPAFED Milli Takımlar Direktörü), Metin UÇAR (Eşref Lokantası Kurucusu- İstanbul- Florya), Aydın SÜRER (Kuşadası Aşçılar Derneği Başkan Yard.- Kuşadası Ömer Holiday Resort Mutfak Şefi), Süleyman ATEŞ (Trabzon Ramada Plaza Otel Pastahane şefi), Furkan TAŞ (Dünya Liselerarası Futbol Turnuvası 1.’si Erdoğdu Anadolu Lisesi Futbol Takım Kaptanı) davetlerimizi kabul ederek bizi onurlandırdılar.
Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda İzmir olgunlaşma Enstitüsü “incirin rüyası” ismini verdikleri incirli kruvasanla birincilik ödülüne layık görüldü. İkinci olan Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü sade kruvasanını karpuz reçeli ile ikram ettiler. Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Yeşilden Maviye adını verdikleri Acılı Fındık Ezmesi İle Marine Edilmiş Somon İç Dolgulu, Karadeniz Yeşillikleri İle Renklendirilmiş Hamurla Hazırlanmış Kruvasanları ile Üçüncülüğe hak kazandılar. Yarışmada dereceye giren öğrencilere para ödülünün yanısıra sponsorlarımızdan gelen çeşitli hediyeler verildi.
Etkinliğimizin gerçekleşmesinde maddi manevi desteklerini esirgemeyerek sponsorluğumuzu üstlenen çeşitli meslek odaları, dernekler ile Trabzon’un gönlü zengin, duyarlı, bilinçli esnafına sonsuz minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunarız. Ayrıca her etkinliğimizde yanımızda olan ve sunuculuğumuzu üstlenen Kemal BARIŞ’a ve “Kebire Teyze” karakteriyle etkinlik boyunca bizleri gülümseten Emine ALTUNTAŞ’a, bizleri yalnız bırakmayarak etkinliğimizin sonuna kadar sabırla bekleyen tüm konuklarımıza teşekkür ederiz.
TRABZON OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI MESLEK OKULLARI ARASI "TART, TARTÖLET VE KİŞ TEMALI BECERİ YARIŞMASI"
Okulumuz Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü AR-GE İş Olanaklarını Geliştirme ve Mezunları İzleme Ekibi ile Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının ortak çalışması olarak 07.06.2014 tarihinde Trabzon genelinde, bünyesinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı bulunan örgün ve yaygın mesleki okulların katılabileceği ve ürünlerin yapımında MARSA Ustam ürünlerinin kullanılacağı"Tart, Tartölet ve Kiş " temalı beceri yarışması planlanmıştır. Yarışmamızın genel hedefleri "mesleki eğitimin önemini vurgulamak" ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılı okul Stratejik Eylem Planında “Paydaşların Katılımıyla Yerel ve Ulusal bazda proje, etkinlik, program düzenleyerek okul tanıtımını sağlamaktır". AR-GE İş Olanaklarını Geliştirme Ve Mezunları İzleme Ekibinin yıllık planında yer alan bu program gerekli iş birlikleri yapılarak Trabzon merkez ve ilçelerini kapsayan bir pasta yarışması programı olarak planlanmıştır. Hedefimiz Trabzon ilimizde Mesleki Eğitimin önemi konusunda farkındalık yaratmak, öğrencilerimizi motive etmek ve kurum tanıtım faaliyetlerini güçlendirmektir. Yarışmamız 3 etaptan oluşmaktadır.1.etapta, okullarımız ilk 3 yarışmacıyı kendi bünyelerinde seçerek ürünlere ait tanıtım CD'leri okulumuza ulaştırılmışlardır. 2 etapta her okuldan gelen 3 yarışmacımız okulumuzda kurulan jürisi tarafından değerlendirilerek final için ilk 5 finalist belirlenmiştir. Okulumuzun bahçesinde yapılacak finalde ise 5 yarışmacımız jüri önünde ürünlerini hazırlayarak her jüri için birer sunum yapacak ve değerlendirileceklerdir. Değerlendirme Tarifin Orijinalliği, Pişmişlik, Tat ve Sunum kriterlerine göre yapılacaktır. Yarışmamızın sunumu Türkiye'nin tanıdığı Özgür Şef tarafından yapılacaktır, ayrıca Özgür Şef jüri de de yer alacaktır. Jüride ayrıca sponsor firmalarımızın temsilcileri bulunacaktır. Değerlendirme sonrasında 1.'ye 1 tam altın, 2.'ye 1 yarım altın, 3.'ye 1 çeyrek altın ödülü verilecektir. Ayrıca sponsorlarımızın öğrencilerimize sürpriz hediyeleri olacaktır.