Bir zamanlar şehzadeler büyüten Trabzon, eskinin her evinde bulunan müzik aletleri, camdan cama söylenen şarkıları, günler süren horon müsabakaları, bir operası ve çok sayıda sinemasıyla derin bir kültür mirasına sahiptir. Etkinliğimiz bunları su yüzüne çıkarmak, bilmeyen duymayanlarla paylaşmak, gençlerimize bu büyük ve güzel kültürün mirasçıları olduklarının gururunu yaşatmak için yapılan bir çalışmadır. Kaybolmaya yüz tutmuş kent yaşamı ve meslekleri; komşuluk ilişkisi; imece kavramı, kına ve düğün gelenekleri, sinemaları, operası, halk oyunları, manileri, mimarisi, sporu, yetiştirdiği padişahları ve “KÜÇÜK İSTANBUL” mahlasıyla ülkemizi, sanatı ve kültürüyle besleyen Trabzon’umuza bir nebze de olsa vefa borcumuzu ödemek için hazırlanmış bir kültürel araştırma etkinliğidir.
Mazisini Özleyen Şehir etkinliği için her yıl yeni bir tema belirlenmiş ve bu temalar doğrultusunda bazen bir yıl, bazen iki yıl gerekli çalışmalar yapılmıştır. Bu etkinlik için Trabzon’un ileri gelen aileleriyle röportajlar yapılmış, ellerindeki Trabzon için önem arz eden eşya ve antikalar fotoğraflanmış; gidilen yerler, evler, dokular, desenler, kına ve evlilik geleneği, maniler, kısaca “Trabzon Kültürü” fotoğraf, video ve yazılı olarak kayıt altına alınmıştır. Elde edilen bu bilgiler halkımıza sergi, panel, etkinlik, defile, kermes, Workshoplar ve sosyal medya yoluyla teşhir edilmiş, tanıtılmış ve etkinlik ve sunum yoluyla halkımıza bilgi paylaşımı yapılmıştır.
Bu çalışmalar süresince şehrin ileri gelen yazar, mimar, araştırmacı yazar, ressam, fotoğrafçı, gazeteci ve koleksiyoncularından bilgi ve destek alınmıştır.
Mazisini Özleyen Şehir 1 - 2012-2013 '' Eski Trabzon Yaşantısı''
Mazisini Özleyen Şehir 2 - 2013-2014 ''Kına ve Düğün Töreni''
Mazisini Özleyen Şehir 3 - 2014-2016 '' Trabzon Mimarisi ''